Шест години след пожара в Тютюневите складове в Пловдив започна събарянето

...
Шест години след пожара в Тютюневите складове в Пловдив започна събарянето
Коментари Харесай

Събарят незаконно втори от опожарените Тютюневи складове в Пловдив

Шест години след пожара в Тютюневите хранилища в Пловдив стартира събарянето на една от изгорелите здания - на ул. " Г. М. Димитров " и " Екзарх Йосиф ", която е част от колективен монумент на културата.

Според арх. Петкана Бакалова , която е една от защитничките на Тютюневия град, събарянето е нелегално. Тя персонално се качи на багера, с цел да спре разрушаването на склада.

Към града незабавно отпътува и служебният министър на културата Велислав Минеков .

Складът е заявен колективен монумент на културата и като подобен е под отбрана на Закона за културното завещание. Събарянето му може да стане единствено след координиране с Министерството на културата, каквото не е имало. Това е указано в Закона за устройство на територията.

" Кметът безусловно непозволено си е разрешил да утвърди проект за сигурност и здраве и проект за ръководство на строителните боклуци, най-малко това настояват хората, че имат. Това е тип строителство и би трябвало да имат осведомителна табела, а нямат такава ", съобщи проектант Бакалова пред БНР.

Днешното срутване на опожарения тютюнев склад е почнало с фасадата на склада откъм двора.

По случая не бе осведомен кметът на регион " Централен " Георги Стаменов и съобщи, че ще ревизира на място случая с тютюневия склад.

Директорът на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) арх. Петър Петро в преди час е получил сигнала за рушенето на изгорелия тютюнев склад откакто багерът е бил на място.

" Той (складът) е част от колективен монумент на културата " Филипопол - Тримонциум - Пловдив " и всяка интервенция в тази зона би трябвало се преценява с многопластовата историческа среда. Събарянето опонира на разпоредбите ", съобщи шефът на НИНКН Петър Петров.

Това е втори случай на срутване на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на постройката на ул. " Христо Ботев " 51 провокира митинги, както и взаимни обвинявания сред община Пловдив и НИНКН.

Преди минути стана ясно, че охранителите не позволяват хора наоколо до постройката. В непосредственост има митинг от жители, на място са и преподаватели и общински съветници.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР